Wednesday, December 25, 2013

dagang hamba musafir lalu

dimula dengan
nama Allah ar-Rahman ar-Rahim
Rabb sekelian alam
Malik di Hari Pembalasan
Yang Disembah dan Yang Dipinta-Pertolongan...

terimalah serangkap pantun daripada saya, hehe

kajang pak malau kajang berlipat
kajang hamba mengkuang layu
dagang pak malau dagang bertempat
dagang hamba musafir lalu

ok, itu pantun sorang pemuda tu dalam filem seri mersing
Pak Malau orang tempatan, kayaa lagi di situ..
si pemuda tu berkenan la kat anak Pak Malau namanya Seri Mersing
pemuda tu rendah diri la sebab dia hanya merantau..

sumber rujukan asal usul pantun ialah Puan Kintan Md Yassin a.k.a. mama habibi fillah

so, takyah risau la. bapak saya bukan macam Pak Malau. biasa-biasa je. ok tetiba.

Thursday, November 14, 2013

dia bidadari yang aku cemburui

assalamualaikum

siapa bidadari?
yang cantik macam Ratu Dunia?
yang baik macam snow white?
yang bijak macam Hermione?
atau, yang comel mcm Kak Ton?? err...

pernah tak jumpa orang
yang sangat baik
bila dia bersama dengan orang lain
dia meraikan orang lain dan buat mereka rasa istimewa
jauh sekali dia berperilaku seolah dia yang istimewa

Rasulullah SAW bersabda yang malsudnya,
"Manusia yang paling dikasihi ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain..."

hadis di atas mcm popular, (tapi saya tak jumpe matan riwayat sapa..)
saya nak kongsi perihal satu peribadi
peribadi seorang bidadari
yang sangat saya cemburui....

Friday, September 27, 2013

if you cant give them answer. confuse them. you yourself shouldnt get confuse.

السلام عليكم ورحمة الله 💐

post ini ditulis guna iphone dalam tren
sejurus habis kelas ustaz.
kelas bertajuk "philosophy of science and civilization"
ustaz banyak cerita.
itu yang seronok! 

"Kat sini ada agama lain?"
    "Ada"
"Ok, cuba yang Hindu cerita... Apa sumbangan agama kamu pada sains?"
    "Ada!" Sorang pelajar jawab. Tapi lepastu senyap tak jumpa jawapan.
"Ok lah. Apa pulak kamu rasa sumbangan sains pada agama kamu?"
     Diam. Buntu takde idea.

Ustaz cerita dia pernah tanya soalan camtu, dalam satu kelas dia sebelum ni.
Dan penganut agama lain pun bila ditanya, tak dapat jawab...

Lalu ustaz tanya sorang pelajar dalam kelas kami hari ini.

"Ok cuba kamu yang sana. Apa agama kamu?"
   "Islam"
"Ha...terangkan pada ustaz apa sumbangan Islam dalam sains?"
   "...*krik* *krik* tak dapat pikir la ustaz"
"Eh! Camane ni? Sama saja kah macam cerita tadi tu?"
   "..."

Di satu sudut yang lain, sorang pelajar dah hayun tangan ke udara. Tak sabar nak jawab soalan ustaz. Dia tahu jawapan soalan ustaz. Dia tahu banyakkk sumbangan Islam pada sains, dan begitu juga sebaliknya. Semangat dia nak jawab gaya ala-ala Hermione dalam cerita Harry Potter tu. 

"Ha kamu."
   Dan pelajar tadi pun jawab, "Penciptaan manusia. Islam terangkan dalam al-Quran. Manusia terhasil daripada mani sampai janin. Itu sumbangan wahyu daripada Islam kepada Sains"
"Sistem cakerawala. Bulan dan bintang sebagai petunjuk jalan para pelayar. Kemudian, kajian sains jadi tanda yang membenarkan lagi ketulusan Islam"

***intermission***

Dan pelajar tadi termenung...

Masih ada. 
Masih ramai lagi manusia yang alpa.
Tidak cakna isi al-Quran.
Tidak tahu nilai Islam. 
Agama dan cara hidup yang mereka canangkan dalam IC.
T_T
Sesungguhnya...
Masih banyak lagi kerja.

Allahua'lam
Astaghfirullah

Wednesday, September 18, 2013

splash!

"bismillah hirrohman nirrohim. Nama akak Sofea. Sekarang berniaga sendiri."
    
      "akak, akak, status? hehe"

"haa..status akak,,,,L.O.A.D.I.N.G! wuhuhu"
    
Dan semua pecah gelak dengar jenaka kakak yang comel itu.

dengan nama Allah
dengan izin Allah...
mari kita bersambung cerita...

minggu lepas ada camping-camping cinta
tempatnya rahsia ahlinya rahsia
sebab......memang dirahsiakan~

"Terus bergerak! Diri tegak. Jangan berhenti! Pandang depann!" kata fasi.
    
       'Lia, you can do it. You can. You can.' sebut dalam hati.

Seminit kemudian, splash! splash! Saya selamat tercebur dalam air. Hampa. Tapi terus bergerak ke obstacle yang lain. Lepas, lepas dan lepas. Alhamdulillah.

Friday, August 16, 2013

aint a loser nor a winner if its not the time yet insyaAllah

bismillah, in the name of Allah
The Most Merciful and Most Forgiving

assalamualaikum^^
Salam Syawal
dan
Mohon maafkan saya atas silap dan salah saya...samada sengaja atau tak
Selalunya saya sengaja bergurau tu...
Maaf juga terkasar bahasa :| 
saya selalu kasar ><
Dannn mohon dihalalkan makanan, minuman, ilmu dan barangan yang pernah saya guna...
Kosong-kosong ok!

Monday, July 29, 2013

kalau ia ubat, pahit pun kena telan.....

bismillah ar-Rahman ar-Rahim al-Hakim al-Malik
i seek forgiveness from Him


Latar Tempat : Stesen LRT Laut China Selatan
Latar Masa     : Pukul 8:17 pagi

kelihatan seorang gadis duduk sambil mengeluarkan fail kuning.
menunggu tren untuk ke kelas pagi itu.
tiba tiba...

     "Dek, nak tanya macamana nak naik bas balik ke Kelantan la dek?" seorang lelaki berkulit putih yang agak berisi bertanya.

     "Erm, Kelantan kena naik dari stesen lain saya rasa. Yang sini semua untuk ke selatan." jawab gadis itu sambil tunjuk stesen bas yang depan stesen LRT itu.

     "Ye ke? Ceritanya macam ni dek. Saya ni nak balik Kelantan. Yelah, saya baru kena curi. Beg saya ni ha. Dalam beg tu pulak ada kunci kereta saya," si lelaki itu bercerita sambil tunjuk pinggang, tempat dia letak beg.

    ....

Wednesday, July 24, 2013

antara sana dan sini...ketaqwaan juga yang Allah uji...

bismillah wa alhamdulillah

Allahuma bariklana fi Ramadhan...
Allahuma bariklana fi Ramadhan...
Allahuma balighna Lailatulqadr...

Di pertengahan Ramadhan ini....
Aku cuba lontar pandangan...
Aku lihat...yang di sana...
Aku cuba menyelami rasa......

Friday, July 12, 2013

belajar daripada OS

assalaaamualaikum
wa rahmatullah..
wa barakatuh...
Allahuma bariklana fi Ramadhan...


tahniah saudara saudari yang dah berjaya sampai ke Juz 3 hari ini...
moga Allah terus berikan kita kekuatan itu

ok agak serius post ini kelihatannya.
sebab Ramadhan kita tak boleh lagha-lagha okeh. 
(ok bukan sbab Ramadhan je...bila2 pun kita kena kurangkan lagha tingkatkan usaha tahu? =)

ingat lagi saya pernah kata nak share apa yang saya belajar from Omar Series ?

eh tapi sebelum tu...apa itu Omar Series?

Wednesday, July 3, 2013

7 8 6 alhamdulillah syukurrrr...

in the name of Allah...
i seek his forgiveness and his guidance...

--- has anyone go through those lines ever?---
jangan sekadar rap sahaja^^

---> merenungi luar jendela
mengagumi keagungan kebesaran Yang Maha Esa
ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
tak memadai hanya kecapi rasa selesa
maukan harta yang mampu beli satu semesta
berpesta ke pagi botol bergelimpangan
kekasih muda bukan takat berpegang tangan
harta dan jamuan, nafsu tidak berkekalan
bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan

Wednesday, June 26, 2013

pakcik ada nak cari menantu tak?

bismilllah wa alhamdlillah
assalamualaikum wa rahmatullah^^

 sepertinya kurang sopankah soalan saya ni ek?

'pakcik ni ada nak cari menantu tak agaknya ek?'

ok. 
ia hanyalah persoalan yang tetiba muncul dalam benak saya 
selepas selesai dengar satu talk ni.
(note that! SELEPAS ok=)

saya suka nak buat review talk ni.
Tajuknya ialah...
[ Islamization of Contemporary Knowledge 
and Role of University in Context of De-westernization & Decolonization ]
...disampaikan oleh seorang professor
professor ni pernah jadi pembantu Syed Muhammad Naquib al-Attas...
Sape plak Naquib al-Attas ni?
Beliau merupakan salah seorang philosopher islam..
So...boleh lah baca lebih detailed kat wikipedia ini ye...=D

Thursday, June 6, 2013

semut semut cinta...

bismillah wa alhamdulillah
assalamualaikum wa rahmatullah

baru hari itu lab saya diserang semut...

 'ewahh, orang lain simpan food jgak, 
kenapakah tempat saya jadi sasaran'

'sebab awak terlebih manisss~'

ok senyap. sebab bagi ruang nak kembang. 
erk..
padahal orang lain simpan food tutup rerapat kemas2..heh.

0.o

Wednesday, May 29, 2013

jadi BERANI mestilah BIJAK juga

bismillah wa alhamdulillah
assalamualaikum wa rahmatullah <3>

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jumaat, 24 Mei 2013


she learnt that bravery must come with brain

Bukan promote Disney tau! Tapi promote cerita BRAVE. Hehe

Wednesday, May 22, 2013

サテー作り~

Bismillah. In the name of Allah.


[ This post is specially made to my ex-lab mate who is a Japanese; who really like Malaysian satay  ]
I owe you this recipe sharing, Gejima. Really sorry. But, please know that I never forget. 
I thank you a lot for your aid in the lab last semester.
さて、日本語を練習しましょう~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

サテーの材料:

サテーの肉

鶏肉 (肉の部分)
または、
ビーフ

Tuesday, January 15, 2013

Berita Kilat - Yuki Rahmat

Bismillah wa alhamdulillah
Assalamualaikum warahmatullah

Hadiah dari Tuhan

TOKYO 14 Jan - Di sini hari ini, yuki telah turun menghadiahi penduduk sekitar Tokyo. SubhanAllah!