Monday, July 29, 2013

kalau ia ubat, pahit pun kena telan.....

bismillah ar-Rahman ar-Rahim al-Hakim al-Malik
i seek forgiveness from Him


Latar Tempat : Stesen LRT Laut China Selatan
Latar Masa     : Pukul 8:17 pagi

kelihatan seorang gadis duduk sambil mengeluarkan fail kuning.
menunggu tren untuk ke kelas pagi itu.
tiba tiba...

     "Dek, nak tanya macamana nak naik bas balik ke Kelantan la dek?" seorang lelaki berkulit putih yang agak berisi bertanya.

     "Erm, Kelantan kena naik dari stesen lain saya rasa. Yang sini semua untuk ke selatan." jawab gadis itu sambil tunjuk stesen bas yang depan stesen LRT itu.

     "Ye ke? Ceritanya macam ni dek. Saya ni nak balik Kelantan. Yelah, saya baru kena curi. Beg saya ni ha. Dalam beg tu pulak ada kunci kereta saya," si lelaki itu bercerita sambil tunjuk pinggang, tempat dia letak beg.

    ....

Wednesday, July 24, 2013

antara sana dan sini...ketaqwaan juga yang Allah uji...

bismillah wa alhamdulillah

Allahuma bariklana fi Ramadhan...
Allahuma bariklana fi Ramadhan...
Allahuma balighna Lailatulqadr...

Di pertengahan Ramadhan ini....
Aku cuba lontar pandangan...
Aku lihat...yang di sana...
Aku cuba menyelami rasa......

Friday, July 12, 2013

belajar daripada OS

assalaaamualaikum
wa rahmatullah..
wa barakatuh...
Allahuma bariklana fi Ramadhan...


tahniah saudara saudari yang dah berjaya sampai ke Juz 3 hari ini...
moga Allah terus berikan kita kekuatan itu

ok agak serius post ini kelihatannya.
sebab Ramadhan kita tak boleh lagha-lagha okeh. 
(ok bukan sbab Ramadhan je...bila2 pun kita kena kurangkan lagha tingkatkan usaha tahu? =)

ingat lagi saya pernah kata nak share apa yang saya belajar from Omar Series ?

eh tapi sebelum tu...apa itu Omar Series?

Wednesday, July 3, 2013

7 8 6 alhamdulillah syukurrrr...

in the name of Allah...
i seek his forgiveness and his guidance...

--- has anyone go through those lines ever?---
jangan sekadar rap sahaja^^

---> merenungi luar jendela
mengagumi keagungan kebesaran Yang Maha Esa
ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
tak memadai hanya kecapi rasa selesa
maukan harta yang mampu beli satu semesta
berpesta ke pagi botol bergelimpangan
kekasih muda bukan takat berpegang tangan
harta dan jamuan, nafsu tidak berkekalan
bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan