Monday, December 15, 2014

bintang di langit

Kalau sebut Nabi Yusuf, kita akan ingat ketampanannya yang sangat itu dahulu. Betul tak?

dan kalau up sikit,
mungkin kita akan recall kisah terbaik yang Allah pernah cerita
kisah terbaik alam semesta
kisah Yusuf dalam Surah Yusuf surah ke-12 dalam kalamNya

sebelum itu,
assalamualaikum wa rahmatullah buat semua
hingga ke saat ini dan akan datang
moga terus-terusan dalam lembayung rahmat Allah
moga terus-terusan dipandu dan diberi tunjuk
kuat menuju jalan mendekat kepada Dia

kerana tak lain tak bukan,
kehidupan ini cuma sebuah perjalanan
yang mulanya dari Allah dan destinasi tujuannya juga kepada Allah

maka kalau titik mula dan akhirnya ialah Allah
mengapakah adanya perjalanan ini?

"Mahasuci Allah yang menguasai (segala) kerajaan, Dia Mahakuasa atas segala sesuatu. Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya."
al-Mulk 67:1-2

iya.
kita dicampak kedunia untuk diuji amalnya.


life is like a piano. at first i learn it by rules, then i play it with my hearts...my feelings..

so that is why faqihu fiddeen (memahami Deen a.k.a. agama) is using hearts! eheh tetiba.

Yusuf.
Haa tadi kita di kisah Yusuf.
Semua orang kalau dibicarakan tentang Yusuf, kita akan rasa bahawa Yusuf dilimpahi nikmat yang teramat best sebab dia jejaka paling tampan. Betul? Seperti biasa, saya menanya saya juga akan menjawabnya. Iya, tampan itu suatu nikmat. Akan tetapi, tahukah kita ia juga satu musibah. Fitnah yang mendatang dari isterinya pembesar Mesir ketika itu adalah dikeranakan oleh hal ketampanannya Yusuf. Lalu Yusuf dimasukkan ke penjara.

Ataupun, ingat lagi masa kecilnya? Yusuf ini dicemburui oleh abang-abangnya kerana dia anak kesayangan bapanya Yakub. Kita sangka ia satu nikmat buat Yusuf, menjadi favourite boy dalam family. Akan tetapi, satu musibah buat Yusuf apabila dia ditinggalkan oleh abang-abangnya dalam sumur yang sangat kotor. Amat jelek dan merbahaya buat seorang kanak-kanak dibuang dalam perigi begitu sahaja tanpa pakaian. Maka ini adalah musibah.

Dihidangkan kisah ini, maka kita mempersoalkan "Apakah ini yang dikatakan kisah terbaik?"

Belajarlah.
Jangan jadi seperti golongan penentang satu ketika dahulu.
Apabila diceritakan kisah dari al-Quran, mereka mengatakan ia asatirul awwalin.. atau dongengan orang dahulu. Hello~~~ It isn't even valid at all nowadays. We're living in a Maleficent century. Huh? Ok. Itu lagi dongeng. Tapi better la daripada cerita asal si sleeping beauty tu. Ok patah balik.

Kisah Yusuf mengajar kita bahawa hidup ini memangnya sebuah sandiwara yang ada plot bahagia dan sadis silih berganti. Yang musibah disangka nikmat dan nikmat disangka musibah. Yang mana keduanya juga dapat digolongkan sebagai "ujian" seperti yang di-quote dari ayat 2 surah al-Mulk tadi.  Nikmat boleh jadi musibah. Musibah juga hakikatnya nikmat. Nikmat adalah ujian. Musibah adalah ujian. Haaaaaaaa @.@

Maka, melalui kisah Yusuf tadi, Allah menghamparkan kepada kita, supaya tetap dalam keimanan walau dalam apa jua keadaan, walau dalam apa jua jenis ujian. Walau dilimpahi kenikmatan, walau ditimpa masalah, tetaplah dalam keimanan. Persis Yusuf.

Sabar dan syukur.
Batas antara nikmat dan muusibah, sabar dan syukur itu bagi seorang mukmin hampir-hampir tidak ada. Tipis. Kerana itu bentuk iman semuanya. Itulah tanggapan yang sangat baik terhadap apa yang dikurniakan oleh Allah.

Sehingga ada yang mengatakan bahawa

"Syukur itu adalah sabar apabila ditimpa musibah berbentuk nikmat.
Dan sabar itu adalah syukur apabila dikurniakan nikmat berbentuk musibah."

Saya kira saya mahu berhenti sekarang... Moga kita juga bisa menjadi hero kehidupan persis Yusuf.
 
"moga dihujung nanti
manisnya kita rasai
hikmah tersembunyi dari sakit diuji..."

wasalam walhamdulillah wa astaghfirullah 

p/s : bintang yang saya maksudkan ialah...bintang kehidupan
       ceritanya dalam ini. saya sangat suka. masyaAllah.


Monday, November 24, 2014

kenapa ek?

"Kenapa mama masukkan kita kat kelas-kelas ni ek ma?"

     "Sebab mama nak anak mama serba boleh. Dulu mama nak masuk, tapi atuk tak mampu."

"Kenapa nak serba boleh?"

     "..." Sebenarnya saya tak ingat mama jawab apa dah. ^^

Begitula serba serbi perbualan beberapa tahun dulu. Dalam sebuah kereta. Seorang mama sedang membawa anaknya ke kelas berenang. Malam nanti kelas tambahan subjek sekolah. Macam tu lah lebih kurang hari-hari. Ada lagi kelas lain, melukis, piano...etc etc

Kalau nak ikutkan. Saya sekarang ni pun, ada beberapa benda yang saya aim nak buat. Ntah mampu atau tidak. Nak belajar menunggang kuda sampai bole gallop dalam filem tu. Nak belajar bahasa arab supaya senang nak hafal Quran dan hadis. Nak masuk kelas tahfiz supaya before buat phD saya da sumbat 30 juzuk masuk dalam hati ni ha... Agak-agak mampu atau sempat tak? Ataukah, anak saya pula yang bakal saya kerah nanti...huhu

Allahua'lam.

Eh baru sedar, post kalini mengejut tanpa sebarang salam. Ok. Assalamualaikum. =) 

Dalam hidup ni, memang banyak yang manusia cita-cita dan impikan. Manusia ni ibarat hidup untuk memenuhi kehendak diri sendiri. Actually, benda tu memenatkan. Serius. Saya ada satu kisah.

Sorang pakcik ni sedang mendaki bukit bersama anaknya. Kemudian, anaknya berkata,

"Ayah boleh tak kita sewa keldai? Penat la naik bukit ni."

Si ayah menjawab, "Ok. Jom sewa."

Potong cerita kejap. Bila da sewa dua ekor keldai. Si ayah tak kasi anak menunggang keldai, tapi si ayah menyuruh anaknya mengangkut keldai itu di belakangnya. Mereka pun sama-sama mengangkut keldai. (Pelik kan? Si anak ni sami'na wa ato'na ngan ayah dia.) Si anak berbisik, 'Ni mesti nak tarbiyyah aku ni.' Hehe. Ok sambung. Lepas beberaoa checkpoint, si ayah mengajak anak itu menunggang keldai. Keldai yang tadi syok2 diangkut akhirnya ditunggang sampai ke puncak bukit oleh mereka berdua. Bila da sampai kat atas tu, si ayah pun ajak berbincang.

"Ok, kita mulakan majlis dengan ummul kitab al-fatihah."

     'Kan dah kata. Ada la tu ayah nak share ni.'  Eh si anak ni sebok je nak sangka-sangka.

Pastu ayah pun men-share.

"Mana lagi susah? Keladai tunggang kita, atau kita tunggang keldai?"

     "Ayah pun rasa kan? Mestilah susah bila keldai tunggang kita. Berat plak tu." Si anak luahkan rasa. Memang berat kottt. Dah la panjat bukit. Bukan jalan mendatar. Kemudian ayah sambung lagi,

"Begitula ibaratnya nafsu dan diri kita. Kita hidup atas muka bumi ini sedang dalam pendakian menuju syurga. Kalau kita ditunggangi nafsu, payah dan susah la jalannya. Kalau kita yang menunggang dan mengawal nafsu, mudah saja sampai ke syurga." Ayah pun senyum dengan senyuman paling manisss sekali.

Maka begitulah serba sedikit kaitan muqadimah dan cerita yang baru saya tulis atas ni. Kehendak memang banyak. Tak apa lah. Memang lumrah. Tapi jangan kehendak tu menunggangi hala tuju hidup kita. InsyaAllah.

***** INTERMISSION *****

"Kenapa awak datang ke negara ni?"

       "Saya nak belajar."

"Kenapa kena belajar?"

       "Sebab saya dapat biasiswa untuk ke sini. Ini amanah kerajaan. Duit rakyat jelata."

"Ooo...patutla awak rajin je belajar."

       krik.krik. "alhamdulillah..." rasa macam nak bangga la tuh. ceh.

"Jadinya, awak datang ke Jepun ni dengan tujuan untuk belajar la kan?"

       "insyaAllah"

"Erm....rasa-rasa kenapa Allah datangkan awak atas muka bumi ni ek?"

       "....."

"Allah bagi biasiswa kan? Allah bagi badan. Oksigen. Makanan. Rezeki. Segala kemudahan..."

       "......."  Terdiam. Fikir la tu...

**********

Saya merupakan orang yang tak suka bila tak dapat jawab soalan. Tak boleh. Kena jawab.
Kalau salah. Nak cari sampai jumpa yang betul. Ok berenti cerita pasal saya.

Kalau kamu pun tak suka bila tak dapat jawab soalan macam saya, mulakanlah berfikir. 
Kenapakah Allah datangkan kita di atas muka bumi ini. Siap full scholar lagi. Tak minta bayar balik.
Mesti ada tujuan. Adakah semata-mata suruh kita syukur dan cakap alhamdulillah je?


InsyaAllahua'lam.

Wasalam wa astaghfirullah. ---<->-@

Monday, November 10, 2014

detik takkan pernah berundur. berfikirlah dan buat keputusan.

berfikir lebih baik daripada beribadah tujuh puluh tahun
 ...
berfikir lebih baik daripada beribadah tujuh puluh tahun
...


detik takkan pernah berundur
minit dan jam juga takkan pernah gerak terundur
cuma minggu yang mengulang hari
pun bukannya hari yang lalu
hari baru dengan pagi yang baru
menjanjikan jawapan untuk semua persoalan yang menunggu...


it is therefore we ought to further generate thousands of questions inside our mind and assess the potential answers to them in order to...grow? nope. in order to nourish our iman =)

berfikir lebih baik daripada beribadah tujuh puluh tahun. HR Bukhari.
ada sanad menyatakan, ia berbunyi beda.
berfikir lebih baik daripada beribadah setahun.
sila cari di pautan yang berkenaan.

Apa yang mungkin ketika ini lebih penting ialah, jis isinya insyaAllahua'lam. Banyak dari petikan ayat Quran diakhiri dengan sapaan Allah buat mereka yang ada otak. Herp bukan otak. Aqal.  Buat ulul albab, iaitu mereka yang mempunyai aqal. Ingat tak Ahmad Albab? Haa bukan yang tu. Tu tak de kena mengena kat sini. Ok berbalik pada tema kita tadi. Berfikir. 

"Dan agar orang yang beraqal mengambil pelajaran" 14:52
"Tidak adakah antaramu orang yang pandai?" 11:78

Lapangkan dada. Luaskan kapasiti diri.

Ada satu ayat Allah yang satu ini. Berapa banyak satu dah. Ok. Ada satu ayat Allah ni. Saya cuba apply berfikir. Eh maksudnya lebih over extra fikir la. Ayat ni famous. Berbunyi begini, "InnaLlah ha laa yughoiyyiru maa bi qaumin, hatta yughoyyiruu maa bi anfusihim" Hermmm...the maksud is as follows :
 
"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum,
sehingga (mereka) mengubah apa yang ada pada diri mereka. "
Ar-Ra'd 13:11

Selalu kita mengambil bahawa kita kena berubah, dek teguran ayat ini. Ya ya kita memang kena berubah. Iya, kita kena tabah. Iya Iya. Tahu. Tapi tak berubah pun. So salah ayat ni lah? Iya bukan, salah u all. Erk. Ok bukan nak ajak perang saraf atau konflik dalaman kat sini. Cuma masa saya deeply tadabbur ayat ini, tetiba saya dapat relate dengan satu equation ni. Equation sunnatullah yang ditemui pakcik Pascal tu. So called Pascal's Principles la sangat. Eh emo plak saya ni.

Haa..

In physics, Pascal's principle says that given a fluid in a totally enclosed system, a change in pressure at one point in the fluid is transmitted to all points in the fluid, as well as to the enclosing walls. Bla..bla bla... (Malas nak copy part yang tengah2 tu.) So, if the pressure is the same everywhere in an enclosed system but the areas you consider are different, won't we get different forces? Eh. Sejak bila you jadi we. Ok abaikan. 

Haa faham tak? Mestilah blurrrrr. Ok jom. 
Semula. Baca lagi sekali. 

In physics, Pascal's principle says that given a fluid in a totally enclosed system, a change in pressure at one point in the fluid is transmitted to all points in the fluid, as well as to the enclosing walls. Bla..bla bla... (Malas nak copy part yang tengah2 tu.) So, if the pressure is the same everywhere in an enclosed system but the areas you consider are different, won't we get different forces? Eh. Sejak bila you jadi we. Ok abaikan. 


Haha. Bagus. Kalau blurr lagi, sila lah ulang bacaan kamu itu. Kalau tak faham jugak. Maybe aqal kamu tengah refuse untuk berfikir kot~ Gotcha! =P Orait kat mana tadi? Haa kaitan tadabbur ayat 13:11 tu dengan Prinsip (yang dijumpai) Pak Pascal. Ok ok.

sesaja nak letak adek ni kat sini lagi. mood kritis berfikir.

Allah telah menetapkan bahawa Dia akan mengubah keadaan seseorang itu hanya apabila seseorang itu mengubah sesuatu yang ada pada dirinya. Saya ambil sesuatu dalam konteks ini, sebagai hati. Dan saya mahu mengajak semua berangan bahawa kapasiti hati jadi denominator A dalam formula pressure kat atas tu. Dan  keadaan yang Allah akan ubah (atau mungkin, impak yang kita akan rasa)  ialah  itu sendiri. Tetiba rasa malas nak sambung type. Agak-agak dah boleh dapat kot apa yang saya cuba sampaikan?

Ok takpe. Saya mahu bertanggungjawab terhadap apa yang saya telah ponder-kan pada kamu semua. Sekarang ni, P tu anggaplah sebagai sesuatu yang Allah datangkan pada kita dan ia langsung tidak boleh diubah. Telah ditaqdirkan. Full stop. Maka, kalaulah apa yang telah ditetapkan itu tidak boleh diubah, kita ada peluang mengubah kapasiti hati kita. Kita bisa melapangkan dada kita menerima seadanya dengan iman yang bahagia. Kan? Kalau P ialah fixed. Maka  dan A ialah berkadar songsang. Dalam bahase mudahnya, invertly proportianal orang kata. Maka hanya dengan membesarkan A itu,  pun jadi kecil. Impak daripada  P yang telah ditaqdirkan tidak lah seteruk yang sepatutnya. Haaa...camnilah sepatutnya orang beriman.  Sabar bila diuji.  Syukur bila diberi. Kapasiti hati terus menerus besar dengan jayanya. 

Saya nak bagi contoh la. Pernah dengar sahabaiah nama Sumayyah? Dia ni famous tahap apa kalau cakap tak pernah dengar jugak saya pun tak mampu buat apa kecuali mendoakan kebaikan kita semua. Sumayyah ni diseksa zaman awal dakwah Rasulullah dan menempa nama sebagai syahid(ah?) pertama dalam sejarah islam umat nabi Muhammad. MasyaAllah. Tahu tak macamana dia syahid? Sebab dia taknak mengaku kafir depan tuan dia. So, disebabkan keimanan tahap gaban kelapangan dada tahap gegabyte itu, dye "relax2" je disula dan syahid menuju syurga. Nampak tak kaitan ek? Kiranya kapasiti hati Sumayyah ni besar sangat sampai pembunuhan kejam tu dia mampu tempuh dengan "ok" sahaja. Bukan tak boleh dye mengambil rukhsah ketika ini demi menyelamatkan nyawa dia. Tapi, dia lebih rela dan lebih bahagia dengan syurga yang dia impikan. Haaaa hati Sumayyah inilah contoh nilai A yang besar. P buat Sumayyah sudah tentulah siksaan dan pembunuhan yang dihadapinya. Maka, apakah  yang Allah ubah atau beri pada dia? Sila jawab sendiri... Moga Allah beri petunjuk.

Pehh bunyi macam ideal sangat. Betul tak? 

Sejujurnya saya rasa begitu. Dan semestinya begitu. Huhu, hati manusia selalu berbolak balik dong. Nggak kan bisa seluruh masanya berada di tahap iman tertinggi. Nggak kan bisa, bisa punyai kapasitas seluasnya dalam setiap waktu. Ok balik ke Malaysia. Nah, di sini datangnya assumption taken when applying the found-by-Pascal's  principles. Ingat lagi tak? Assumption yang diambil ialah, pressure yang dibincangkan (dalam P=F/A) ialah pressure terhadap bendalir dalam satu sistem tertutup dimana tiada belon udara wujud dalam bendalir tersebut. Haha mesti semua orang da pening tahap apa. Berusaha beb! Berfikir! Saya ulang. Saya cuba ok. Prinsip pressure yang sedang kita bincangkan ialah pressure terhadap fluid dalam satu enclosed system. Maka kita mengaanggap dan mengambil kira bahawa langsung tiada air bubbles dalam sistem tersebut. Only by taking into account this assumption will then we can get the formula of P=F/A.

 Ok dah. Sepatutnya saya memang tak suka tulis panjang-panjang. Nanti orang malas baca. Dan walaupun mungkin bukan ada orang baca pun, saya takut nanti saya yang buang masa saya. 0.o Ha kan da merepek. Takpe selingan.

Kita masih kat sini kan kawan-kawan? Maka assumption (no air bubbles) tadi tu dapatlah saya relate-kan dengan keadaan ayat 13:11 kita tadi. Iaitu bahawa, hanya dengan tiadanya sebarang unsur kebergantungan pada benda lain sahajalah, baru boleh apply equation membesarkan kapasiti hati untuk mengubah keadaan yang kita bakal rasa. Kalau kita expect kuasa lain ada untuk jaga kita, maka kuasa lain tu lah bubbles yang akan merosakkan persamaan yang Allah telah tetapkan dalam ayat 13:11 ini. Indeed, Allah memang sangat baik kerana telah bagi kita hati. Supaya apa sahaja P yang mendatang, hanya jadi  kecil buat kita. Moga Allah lindung hati kita ini dan terus melimpahkan rahmat iman padanya. Amin

Sekian semoga bermanfaat.
Wasalam wa astaghfirullah.

Tapi persoalannya kat sini sekarang, bagaimana pula cara membesarkan hati wahai saudari??? 
Aha itu kita jumpa sesi lain...Allahua'lam^^

Tuesday, October 21, 2014

lagi lagi iman @.@




Dahuli pada suatu waktu, ada seorang pelajar Matri. Matri ape? Ntah saya copy paste cerita ni sbenarnya. Ok sambung. Ada seorang pelajat Matri tanya soalan kepada seorang Murabbi di Matri, 

"Apa punca seseorang pelajar itu malas belajar?"

Murabbi itu menjawab, 

"Itu masalah iman."

Pelajar itu pun diam. Berfikir sejenak. Kemudian dia tanya soalan yang kedua. 

"Apa pula punca seseorang itu suka mengumpat orang?"

Murabbi itu pun menjawap, 

"Itu masalah Iman."

Pelajar ini pun terdiam. Berfikir sejenak, sambil muka bercorak kehairanan. Lalu dia ajukan soalan yang ketiga.

"Apa pula punca seseorang itu selalu menghabiskan masa, sibuk dengan aktiviti yang tidak berfaedah dll?"

Murabbi itu tersenyum saja. Lalu dia bersuara, 

"Itu pun masalah iman."

Kali ni pelajar itu pun terdesak lantas bertanya,

"Kenapa semua masalah iman?"

Sambil tersenyum manis, murabbi itu pun berkata,

"Nta nampak tak Al-Quran terjemahan atas rak tuh?" 

(sambil jari menunjuk ke arah rak Al-Quran di belakang)

"Tolong ambilkan satu!"

Pelajar itu pun bangun pergi dapatkan Al-Quran terjemahan itu dan duduk semula di hadapan murabbi itu. 

"Baik. Cuba nta buka Surah Ibrahim ayat 1."

(Setelah selesai buka muka surat ayat itu) 

"Baik. Cuba nta baca. Sekali dengan terjemahannya."

Pelajar itu pun baca teks arab dan terjemahannya. 

"Alif Lam Ra, inilah kitab (Al-Quran) yang kami turunkan kepada kamu (wahai Muhammad), untuk mengeluarkan manusia dari kegelapan-kegelapan kepada cahaya yang terang jelas dengan izin tuhan mereka ke jalan Allah yang Maha Berkuasa lagi Maha Terpuji."

Murabbi itu pun bersuara.

"Baik, cuba tengok apa yang Allah sebut tentang sembang-sembang kita ini."

Allah kata, Aku bagi Al-Quran ni kepada manusia untuk mengeluarkan mereka dari kegelapan-kegelapan, yaitu ditafsirkan sebagai segala masalah-masalah, kelemahan-kelemahan, ke'aiban-ke'aiban, kekotoran-kekotoran, kepada cahaya, yang ditafsirkan sebagai iman. Atau tafsiran yang lain disebut kesempurnaan-kesempurnaan dan kebaikan-kebaikan. "

"Jadi bila sebut Al-Quran, maka fungsinya yang terutama ialah untuk mengubah manusia daripada gelab kepada terang, daripada gelisah kepada ketenangan, daripada kotor kepada bersih, daripada buruk kepda baik, daripada negatif kepada positif."

"Berubah."

"Maka Al-Quran ialah aset pertama perubahan manusia."

"Jadi apabila kita guna Al-Quran sebagai proses Iman manusia, maka akan berlakulah perubahan daripada kegelapan kepada cahaya itu, atau daripada banyak masalah kepada kesempurnaan."

"Maka, kalau kita banyak masalah dalam hidup, banyak problem, seperti yang nta sebut tadi, malas study, suka mengumpat orang, buang masa, isi dengan aktiviti yang tak berfaedah, tiada pun perubahan ke arah 'cahaya', kebaikan atau kesempurnaan, bermakna jiwa kita tidak disapa oleh iman. Al-Quran tidak menjadi aset perubahan. Ia sekadar dibaca, dihafaz, dilagukan, dibuat hujah, dibalah itu ini. Tapi proses iman ke arah 'cahaya' melalui Al-Quran ini tidak berlaku."

"Sebab itu ana kata tadi, itu semua masalah iman."

Pelajar itu pun dengar sambil mengangguk-angguk. Khusyuk. 

"Baik."

"Bagaimana iman ini boleh mengubah kita jadi baik. Jadi sempurna. Macam mna?"

Tengok pelajar itu diam tanpa suara, murabbi itu pun terus..

"Iman ini fitrah setiap jiwa manusia. Setiap jiwa manusia sebenarnya dahagakan udara Iman. Iman yang menjadikan jiwa manusia itu 'bernafas' selesa, rasa puas, rasa tenang, rasa bahagia."

"Sempurna." 

"Apa itu Iman? Iman itu ialah perasaan kepada Allah."

"Rasa cinta, kasih, sayang, rasa berharap, bergantung, takut, dan lain-lain."

"Jadi bilamana perasaan-perasaan ini 'bernafas' hidup dalam jiwa, bergema setiap masa dan ketika, maka tindakan-tindakan kita, fokus hidup kita, kesibukkan kita, akan menjadi baik belaka. Kita akan jaga hak-hak Allah dan Allah akan pelihara hati dan perangai kita." 

"Kita tak suka mengumpat orang. Kita sayang semua manusia. Kita rasa mustahaknya ilmu, untuk kenal Allah. Maka kita pun sentiasa semangat nak belajar. Begitu juga masa kita rasa berharga, tak suka buang masa, kita akan sibuk dengan kerja-kerja yang Allah suka, dan lain-lain lagi kebaikan atau yang ayat 1 surah Ibrahim sebut 'cahaya' tadi, maka kebaikan atau cahaya ini akan melekat pada diri kita, bila adanya iman yang sejahtera." 

"Kita tak boleh sempurna kerana kita manusia. Tapi dengan adanya iman, kita sedang menuju ke arah kesempurnaan. Begitulah, Al-Quran menjawap soalan-soalan nta."

Tergamam pelajar itu mendengarnya. Puas jiwanya bila mendengar penjelasan yang sedemikian rupa.

Yang 'best'nya akhir sekali pelajar itu bertanya soalan kepada Murabbi itu,

"Cikgu dulu belajar bidang apa dalam deeniyah?"

Murabbi itu pun tersenyum lebar, lantas menangkis semula soalan itu, 

"Ana dulu degree dan master bidang ekonomi."

Wednesday, September 24, 2014

li maa yuhyiikum


Pohon-pohon berbuai tenang. Angin menghembus nyaman. Bunyi cengkerik mengisi gegendang telinga. Sesekali bunyi dentuman mercun ntah sapa main, mengetuk kesunyian malam itu.
Ku dongak ke langit…ku cari bulan. Takde. Yang ada hanya tiga, empat ketul bintang berkelip.
Papepun, langit tetap berseri. Aku senyum. Bangga dengan penciptaan-penciptaan Dia yang mengkagumkan.
Ku tutup mata…ku hayati irama malam. Tenang. Penuh kehidupan.

Hidup.
Hidup ni apa sebenarnya?
Dalam Quran, Surah Anfal..ayat 24, Allah berfirman

“Wahai orang-orang yang beriman, penuhilah untuk Allah dan untuk rasul
apabila diserunya kamu kepada apa yang menghidupkan kamu,”

li ma yuhyiikum. Kepada apa yang menghidupkan kamu.
Atau ayat terbalik untuk senang fahamnya, apa yang kamu kena seru itu, merupakan sesuatu yang menghidupkan kamu, maka penuhilah (seruan itu) untuk Allah dan untuk rasul. Eh ke makin berbelit. Sekarang ni, tak nampak sapa yang seru, so tak kisahlah sapa yang seru kot eh, tapi jis-nya, kalau nak hidup, penuhi untuk Allah dan untuk rasul. So kiranya, kalau dalam seharian kita, kita hanya penuhi kehendak cikgu (untuk cikgu), atau penuhi tuntutan kerja bos (untuk bos), atau penuhi permintaan mak ayah(untuk mak ayah), atau kita penuhkan minyak kereta, 0.o, kita tak hidup pun. Woh, ini psiko dan sangat ekstreme! Jangan nak memandai la lia. Ok relaks. Kalau ayat Quran ni tak bagi you all rasa nak hidup (BOB), mari kita lihat sisi lain.  

Dalam sebuah hadis riwayat Bukhari pula, Rasulullah bersabda

“Perumpamaan orang yang ingat (zikir) pada Rabbnya 
dengan orang yang tidak ingat pada Rabbnya
adalah seperti orang yang hidup dengan orang yang mati.”

Langit tetap berseri. Angin menghembus tenang. Mentari pun tersenyum. Eh dah siang ke? Err.
Aduhai, alangkah berbezanya jika dibanding orang yang hidup dengan orang yang mati. Jasad bernyawa dengan tidak bernyawa. Makhluk yang ada harapan untuk esok, dengan yang telah terputus harapan. Masih bernafas dengan yang dah tak boleh even bersin pun. Jauh. Jauh lagi kalau banding langit dengan bumi.

Maka apa lah nilai sebuah hidup, bahkan untuk sesaat cuma, jika ia tidak bernafaskan zikir pada Allah? Istighfar.
Apa lah nilai sebuah usia dan kehidupan dunia, kalau tak terpenuh dengan tuntutan untuk Allah dan untuk rasul? Istighfar.

Aku bermuhasabah. Berkira-kira. Dan kira-kira. Heh. Tetiba nak mengira malam-malam. Oh malam balik eh. Berenti merepek lia. Esok puasa lagi. Ok kat mana tadi. Aku kira-kira. Haaa. Aku dah masuk 24 tahun. Tapi benarkah aku telah “hidup” selama 24 tahun? Dan untuk berapa banyak tahun pun peruntukan yang aku ada, adakah aku bakal “hidup”? Sangat sangat something to ponder. Erti hidup pada memberi. Teringat tagline Ustaz Hasrizal punya blog. Sama dengan slogan (is this what they call it..huhu) Majalah Az-Zariyat masa kat JAD dulu. Aku tak boleh terima kematian yang sia-sia. Sia-sia means your life give nothing, and what’s worse your death lessen nothing to others. Aku sangat terkesan dengan tragedi MH17. Tapi aku tak kata, kematian mereka sia-sia tau. Astaghfirullah. Cuma aku muhasabah kalaulah aku yang mangsa MH17, modal apa aja yang aku bakal persembahkan untuk Allah bila aku dipertemukan denganNya nanti. Nangis. Kata cinta Allah. Tapi, nangis dan sangat me-nangis-kan. Allah. >.< Tapi aku juga tak takut mati pun. Siapa takut mati, orang ni da lama mati aku rasa. Why you choose to live if you’ve known that death is your destination, in the first place? Woho, lia koya. Tetiba. Orang beriman ni, kalau ditanya pasal mati. Sekarang juga dia nak mati. Kenapa? Dunia ini ibarat penjara. Penjara beb!

Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya”

Ali Imran, ayat 185. So kalau kau tak leh nak detach dengan dunia, kau terpedaya. Ini double psiko. Dunia memang ‘tools’ dan akan selama-lamanya ‘tools’ kot. Tools untuk apa lia? Untuk “hidup” ya kawan-kawan. Tools untuk penuhi kehidupan demi Allah. Bukan dah cerita ke kat atas. Ok jangan nak emo sangat lia. Satu contoh dunia (baca: tool) ialah perempuan. Tak boleh terima nya kalau perempuan yang ingin dikahwini menjadi satu matlamat kehidupan. Maka ramailah pejuang-pejuang islam yang masa bujangnya sangat tinggi semangatnya, tapi menempa “syahid” tak muncul-muncul bila dah nikah. Eh lia ni, sesuka hati je. Bukankah syahid itu hidup. Err. Ok lah tak nak emo kali kedua. Just nak remind diri sendiri. Diri sendiri, dengar ni diri sendiri, matlamat hidup kamu ialah untuk Allah. Penuhi semua yang menghidupkan untuk Allah. Hanya untuk Allah. Takbir! 0.o

Bunyi cengkerik masih memenuhi suasana hening malam itu. Krik krik krikkk… Bunyi takbir plak buat slow-slow je sebab ni dah pukul dua pagi.

Maka aku dapat konklusi. Kita ni, kalau nak “hidup”, perlu terus perbaharui kehidupan kita saban hari. Fahami definition kehidupan sebenar bagi orang-orang beriman. Fahami Quran. Go through sample orang beriman. Baca sirah. Kenapa aku kata sample? Sebab orang-orang ini telah membuktikan dan dibuktikan. Dengan? Dengan husnul khatimah mereka, syahidnya mereka, dan hasil perjuangan mereka. Apa hasil perjuangan mereka lia? Jawapannya ialah, keislaman kita. Allahuakbar. Maka, mari penuhi suruhan Allah, ikuti jalan Rasulullah dan terus terusan menguatkan kesabaran menghadapi kehidupan dengan zikrullah.

Dulu kak naqibah pernah pesan, melangkah lah dengan zikrullah. Hidup dengan doa. Kalau versi aku, aku suka bab-bab perang ni, so kalau versi aku, hidup ni peperangan, yang mana zikir-lah perisai kita, doa-lah senjata kita. Ya, doa. Lebih-lebih lagi di hujung Ramadhan ni. Oh, cakap pasal Ramadhan, aku nak endingkan post kalini dengan point pasal Ramadhan lah. Ok, sekian. Wasalam.


iya memang sedih...
sesungguhnya, 
jika kamu hamba Ramadhan
maka Ramadhan bakal berlalu
tapi jika kamu hambanya Allah
Allah itu tetap ada kekal menjagamu 
sampai bila bila... ='|
taqabbal Allah minna wa minkum

penulis menulis dengan gaya yang agak matang sbab dia dah matang ok. no doubt doubt. =) insyaAllah 

tsiqah billah husnuzhon billah, ikhlas lillah

ikhlas adalah sesuatu yang penting dalam beramal
ok mengejut dan sangat tetiba.
assalamualaikum.

baiklah mari sambung

ikhlas adalah sesuatu yang penting dalam beramal
jangan bandingkan kelemahan kita dengan kelebihan orang lain
pasti ada yang lemah, ada yang kuat.
iya, ada yang lebih lemah daripada kita
jangan pula bandingkan kelebihan kita dengan kekurangan orang lain
itu kesombongan

maka bersyukurlah atas apapun yang Allah berikan

orang yang ikhlas menerima apa adanya...mensyukuri...
dan tetap mengupayakan yang lebih baik. p/s: part ni saya suka =)

diriwayatkan daripada Sahl Abdullah At-tastari
"Dunia adalah  kebodohan dan kematian...kecuali ilmu.
Semua ilmu adalah hujah ke atas pemiliknya kecuali yang diamalkan.
Dan amal akan sia-sia kecuali keikhlasan."

diriwayatkan pula oleh Abu Hurairah
"Sesungguhnya Allah tidak melihat kalian 
dari bentuk jasad dan rupa. 
Akan tetapi Allah melihat dari hati, niat dan keikhlasan."

Orang yang ikhlas selamat dari syaitan dan tipudayanya.
Orang yang ikhlas akan bahagia dunia dan akhirat.

p/s: ikhlas selamat dari syaitan itu kalau saya tak silap,
        ada nasr dlm Quran tapi saya tak ingat ayat berapa...haa sila buat homework yeyeh.

menghitung keikhlasan setiap detik saat dan ketika


Allahua'lam
Petikan ini syarahan dalam sebuah filem(eh ke drama ek.) yang saya rahsiakan tajuknya ibu.

wa astaghfirullah

Wednesday, September 17, 2014

wa basshiris sobirinn

post kedua tentang sabar minggu ini
heh.

assalamualaikum

ok jap
adeyh kena stop dulu.
nanti sambung kalau Allah izin
sbab memang ada kije yang lebih penting sekarang

Sabar tu cedap tak?
Hurm...sabar tu cantik =P




...







sabar ^^

wa basshiris sobirinnnnnn
2: 155

Sunday, September 14, 2014

meniti jalan ikhlas, harus sabar


kerana jalan ini,
jalan paling jelas mendapatkan syurga.
harus juga nilai korbannya seluruh jiwa.



bang! bunyi pistol kedengaran.
hah? apa tuuuu? creepy.

tak pernah aku rasa jiwa sesesak hari ini.
sarat marat.
kepala aku berfikir tak berenti. satu satu aku fikir.
sorang-sorang masuk dalam minda.
macamana dengan dia ni. macamana dengan dia ni pulak.
how. how. how.
semua punya hak.
hak semua harus ditunai.

bang! bunyi pistol lagi sekali.
kabut. serabut sungguh dunia luar sana.

sarat kepala.
masih terus mikir.
kasihan sama dunia.
kasihan sama umat.
kasihan sama adek-adek jiwa mahal buat umat.

bang!
ok tak ada masa lagi.
fikir, fikir juga.
tapi kena terus bekerja.

gerak kepala.
tangan mesti gerak juga. badan. kaki terus langkah juga.
jari jemari menaip juga. mata jangan leka. 

kerana jalan ini,
jalan paling jelas mendapatkan syurga.
harus juga nilai korbannya seluruh jiwa.

Monday, August 25, 2014

menjadi manusia beriman adalah menjadi manusia paling bahagia


bismillah,

katanya seorang ustaz yang saya ingat sampai sekarang,
"kita kalau nak kuasai dunia, kita kena kuasai bidang SASTERA, SEJARAH, GEOGRAFI"

antara usaha mengasah bakat dalam bidang kesusateraan, 
saya telah mengarang sebuah karya
ecehh..
jaga2, saya sedang menguasai kamu..ok tetiba.

terimalah...

****************


iman itu bukan angan-angan
bukan juga sekedar omongan

iman itu letaknya di hati
tetapi, bukan terkunci
malah menghiasi si pemilik hati

dari akhlaknya
dari perilakunya
dari kata-katanya
juga bias wajahnya

iman jelas menghiasi manusia

menjadi manusia beriman
adalah menjadi manusia paling bahagia

karena apa?

karena pada setiap detik hidupnya
punyai harapan digantung pada Sang Pencipta

dalam takut, bisa doa
dalam ujian, bisa tawakal
dalam kehilangan, bisa ketemu disyurga

alangkah indah
alangkah bahagia

iman adalah kebahagiaan
bahagia di sini
juga bahagia di sana

 *****************************

p/s : boleh deklamasi sambil berlatarbelakangkan irama ini =)

Monday, February 17, 2014

selfie

salam
bismillah


Satu hari, Rasulullah SAW duduk dengan sahabat2..
Mari kita ikuti perbualan mereka di bawah..

Rasulullah : Abu Bakar, apa tiga perkara yang kamu suka dari dunia ini?
Abu Bakar : Satu, duduk bersama Rasulullah. 
                  Dua, melihat wajah Rasulullah. 
                  Tiga, Korbankan hartaku untukmu Rasulullah.
Rasulullah : Bagaimana pula denganmu, Umar?
Umar         : Satu, buat kebaikan walaupun dalam keadaan manusia tidak mengetahuinya
                   Dua, cegah kemungkaran walaupun dalam keadaan terang-terangan
                   Tiga, berkata benar walaupun pahit
Rasulullah : Bagaimana pula denganmu, Uthman?
Uthman     : Satu, beri makan
                   Dua, beri salam
                   Tiga, solat malam ketika manusia tidur
Rasulullah : Bagaimana pula denganmu, Ali?
Ali             : Satu, memuliakan tetamu
                   Dua, berpuasa di musim panas
                   Tiga, Pukul musuh dengan pedang
Raslullah : Abu Dzar, apa tiga perkara yang kamu suka di dunia ini?
Abu Dzar: Satu, lapar. Dua, sakit. Tiga, mati.
Rasulullah : Kenapa wahai Abu Dzar?
Abu Dzar: Aku suka lapar kerana membersihkan hati.
                Aku suka sakit kerana mengurangkan dosa.
                Aku suka mati kerana untuk bertemu Tuhanku.

Kemudian Rasulullah bersabda...
Rasulullah : Aku cintakan di dunia ini tiga perkara. 
                   Satu, wangi-wangian
                   Dua, wanita yang solehah
                   Tiga, sembahyang yang menjadi penyejuk hatiku

Kemudian, waktu itu turunlah malaikat Jibril beri salam...dan mencelah
Jibril        : Aku suka di dunia kamu ini tiga perkara..
                  Satu, menyampaikan risalah
                  Dua, tunaikan amanah
                  Tiga, cinta terhadap orang miskin

Kemudian, jeng jeng jeng..eh
Kemudian, Jibril turun lagi ke bumi dan berkata
Jibri        : Sesungguhnya Allah SWT mengucapkan salam kepada kamu semua dan berkata
   


"Sesungguhnya Aku suka pada dunia kamu ini tiga perkara. 
Satu, lidah yang sentiasa berzikir.
Dua, hati yang khusyuk.
Tiga, jasad yang sabar menanggung ujian." 

 ----------------------------------------------------------------------------------------

Kemudian, saya pun ada perkara yang saya suka jugak...huhu

Satu, mama n bapak saya.
Dua, memakai baju-baju yang lawa.
Tiga, ermm makhluk Allah yang baik rupa..huhu

Kenapah wahai lia? (Tetiba syok sendiri)

Satu, sebab ntah...mama n bapak sangat sangat inspire saya.
kalau mama, dye sangat positif..baik sangka dan saaangat baik. masyaAllah
saya serius! saya tak tahu lah mak orang lain macamane.. 
tapi mama saya spesial kottt..saya saaaangat selesa dengan mama
99% cerita hidup saya mama tahu..luar dan dalam..errr..no offense
bila konfius buat pilihan, mama tak pernah pilih untuk saya..
mama tanya pros n cons (which is saya kena fikir sendiri), 
lpas tu mama kata "awak pilih la yang baik untuk awak"
saya pernah tanya, "mama, tak kisah ke kita join usrah..busy2 sampai ke malam camni?"
mama jawab, (lepas diam dalam 2 minit camtu kot =), 
"erm...takde buat benda salah pun, benda bagus..." 
masyaAllah, moga Allah terus jaga mama sammmpai syurga

oh, n bapak saya pula, sangat negatif...haha (sori bapak)
tapi, negatif yang positif la kot buat saya...
dulu kecik2 bapak terdengar perbualan saya dengan adek
saya cakap, "kaklia nak jadi tomboy bila besar"
lpastu...sepanjang perjalanan dalam kereta saya dibasuh =)
cakap apa sahaja dengan bapak..saya akan dapat motivasi dan tarbiyyah free. alhamdulillah
even sekarang, melihatkan saya aktif ber-usrah..
bapak siap bagi buku2 "kesalahan syiah dan wahabi" pada saya..
risau saya silap =) negatif tapi sihat untuk saya...
Allah, saya sangat bersyukur...
Allah, tolong rahmati mama n bapak di dunia ini dan sammmpai syurga
moga saya dpat sampai juga ke syurga dan jumpa semula mereka..

Dua, pakai baju lawa..
huhu...ntah memang suka benda-benda yang 'sedap mata mandang'
kalau hari ada exam ke, hari Jumaat ke, saya suka la pakai baju yang saya rasa lawa...
oh, note that, lawa pada mata saya..dan bukan pada kaca mata media....
juga yang amat penting,
lawa pada mata Allah hendakNya

Tiga, hurmm...
ok segan sikit. tapi kan, nak selfie kan..
so nak cerita jgak lah..
memang suka benda-benda yang sedap mata memandang kan..
so, orang pun saya suka la..pandang! pandang je..
orang cantik, orang comel, orang hensem, orang segak, orang kemas, orang bersih..
ok memang telus habis saya ni. dah la bunyi cam jahiliyah betullll...
dannn parents saya pun camtu sebenarnnya...
kami suka menghargai ciptaan Allah...hebat lukisan2 Allah...^^
sebabtu budak kecik pun saya suka...comelllll semuanya

ok lah..
cukup2lah buka pekung di dada..
eh tapi, even Rasulullah bercerita bersama sahabat tentang kesukaan mereka di dunia..
dan saya sangat 'like' tiga perkara kesukaan Allah..
benda senang yang semua orang boleh buat tanpa sebarang modal fizikal...
zikir, khusyuk, sabar....
subhanAllah...

ok nak sambung bertarung dengan paper
mariiii!!



by the way, 
apa pula tiga kesukaan anda-anda semua?
hoho..bajet cam ada yang nak layan je...

wokeylah
wasalam warahmatullah
wa astaghfirullah 



Wednesday, January 29, 2014

firm and tight and strong and strict and stand and and and...

bismillah
Allah Most Loving
Allah Most Merciful
Allah Most Beautiful

"Awak, saya nak tanya...tak lapar ke puasa ni? Sampai malam awak tak makan..."
---> Allah suruh saya puasa

"Pastu,..macam panas je pakai tudung tu?"
---> Allah suruh saya pakai tudung

"Tak leceh ke kena tanya2 ingredient makanan?"
---> Allah suruh saya makan yang halal sahaja

"Nape takleh makan babi, sedap tau! babi comel warna pink lagi!"
---> Allah kata babi haram

"Nape pakai yang besar2 camni...nampak gemuk tau tak?"
---> Allah suruh saya tutup aurat dengan sempurna

"Tak payah la pakai handsock tu...kan dah panjang lengan tu?"
---> Allah suruh saya jaga aurat dengan sempurna

"Nape awak solat 5 kali?"
---> Allah suruh

"Nape awak takleh minum arak?"
---> Allah suruh

"Nape awak takde boyfriend? Rugi tau."
 ---> Allah suruh

"Cuba rasa sikit je arak ni...Tuhan awak kat Malaysia laa..."
 ---> Allah tak terbatas pengetahuanNya, saya takut Allah

"Islam ni ishhh saya rasa susah lah... saya susah nak masuk Islam ={ "
---> Islam sahajalah agama yang Allah redha



tersebut adalah antara persoalan yang pernah ditanya orang Jepun
dan saya jamin 99%
tak terkecuali sebenarnya orang islam sendiri boleh terkeluar persoalan yang sama

duk explain, solat bagus ada darah masuk ke otak
puasa dapat rehatkan perut sebulan setelah 11 bulan lain kena proses makanan
jaga aurat dapat lindung maruah wanita okehhh
apa lagi? 
oh, arak tak baik untuk kesihatan.
(btw, antara sebab orang jepun maintain slim walau lepas melahirkan anak, 
ialah sbab minum arak
dengan arak mereka dapat panaskan dalaman badan..baik untuk ibu lepas bersalin)

perjuangan kita cari HIKMAH beribadat lebih besar daripada SEBAB kita beribadat
sedih.

walhal,
"...Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu..."
== 2:185 ==

tidak yakinkah kita dengan Allah yang telah menghidupkan kita dan langit?
langit lagi hebat penciptaanya banding dengan kita ni T_T

== 79 :27 ==

when we start to FIRM-ly BELIEVE that

Allah is the only reason 
why we do this and dont do that,,,

maka mungkin lebih daripada 1001 hikmah daripada amal kita itu 
akan Allah limpahkan ibarat cokolat mencurah ke ladang gandum ^___^
Allah kan Sweet dan Caring =)

Wallahua'lam
Wa astaghfirullah ...

psst psst : doakan saya dan kita semua dapat habiskan hafazan >.<

Saturday, January 4, 2014

tarik nafas dalam-dalam

bismillah
Malik sekelian alam

10 bulan yang lalu
menyaksikan diri ini menumpahkan air mata 
di hujung tempat duduk dalam sebuah kedai kopi di jepun
ada iza. ada kak naqibah kat situ.
saya takut balik malaysia.
saya takut untuk balik ke tempat saya mula-mula kenal 'dunia'
dan,
saya sayang nak tinggalkan jepun.
jepun tempat saya kenal sebuah 'jalan' yang sangat indah.
jalan para Rasul dan pejuang Islam

"nanti sapa nak jaga saya?" (bunyi macam pegi mana je, padahal balik malaysia jr)
"nanti, akhwat kat malaysia garang >.<"
saya takut terputus tarbiyyah.
saya takut akhwat garang.

-.-

tarik nafas dalam-dalam
istighfar.

kini hari ini.
saya kat malaysia skarang.
alhamdulillah masih diberi hidayah.
bekerja dengan akhwat malaysia.
yang bukanlah garang. tapi, mereka matang.
saya pun dah matang skit dah. (rasanya=P)

 tarik nafas dalam-dalam
istighfar.

takut takut takut
perasaan yang ada 10 bulan lalu
dan masih berbaki lagi kini
sungguhpun begitu
seribu kali takut pun, takkan bawak kita kemana...

lalu saya buang takut jauh-jauh

tarik nafas dalam-dalam
istighfar

gantikan takut dengan 'tumuhat'
(tumuhat=obsesi, tamak yang positif) 
saya belajar untuk menjelaskan tumuhat diri
dan kuatkan semangat membesarkan kapasiti hati

moga dengan tumuhat ini

tarik nafas dalam-dalam.
istighfar.

hari-hari esok saya tetap dipandu dengan tarbiyyah Allah.
moga Dia redha.

tarik nafas dalam-dalam
istighfar.