Thursday, April 7, 2016

semalam yang membina hari ini

in the name of Allah
He's Most Merciful and Most Loving

setelah pulang ke Malaysia,
Allah telah memberikan saya begitu banyak permata indah
pengalaman pengalaman yang mendewasakan
membuat saya lebih berani dan matang..
saya kira saya berbeza dengan saya yang dahulu

sekali tu, untuk program usrah...
perlukan beberapa kereta
makanya saya kena ambil kereta tambahan (rush) di seremban
so saya bawa seorang adik untuk nanti dye bawa kereta saya (saga flx)
saya bawak rush dan adik tu bawak saga
balik ke rumah saya
masa tu pukul 12 mlm dan tiba-tiba hujan turun lebat
adik saya tu lost tak dpt follow saya...sampai dia sesat
bila call, dye tersadai tepi jalan sebab langgar bahu jalan...
alhamdulillah adik2 tu tak cedera.. itu yang paling penting
cuma tayar kereta pecah...so kena ganti
saya terpaksa patah balik n cari location adik tu..
pergi ke dia dan tengok kereta..
hujan waktu tu dan tengah malam dan kena tukar tayar kereta
dan hanya kami sahaja di situ
dan kami semua perempuan lemah lembut tiada daya...haha over
mula2 saya cuba untuk buat sendiri
walaupun lemah lembut tiada daya, harapan kan masih ada
so, usaha je la nak harapkan siapa..saya fikir
hujan da reda sikit...tapi segala peralatan tukar tayar terasa berat
akhirnya saya buat keputusan minta bantuan
saya pun pegi cari orang lelaki yang kije kat kedai makan yang agak jauh juga dari situ
orang laki (indonesian kot) tu boleh kata, "kami nggak tahu caranya"
sabar je la..tapi saya paksa, haha..
saya cakap, "kami perlukan tenaga... taktahu takpe saya bole beritahu caranya"
excuse me, sebab saya memang tahu..walopun x tahu sangat pun..haha
harapan sentiasa ada
bila da angkut laki dua orang tu guna rush, (tawakal saje mereka tu x bahaya)
balik ke kereta saga...didapati da ada polis ronda sedang menolong tukar tayar
masyaAllah bantuan Allah..
saya pun park...dan tgk je polis ramai2 tolong..
yang laki indonesian tadi, "kami pulang dulu.."
(actually they're escaping themselves from the policemen as they dont have pass)
alhamdulillah tayar siap berganti..
kami pun pulang ke rumah saya....
perasaan saya ketika itu? susah tapi tetap bahagia
Allahuakbar =)

lepas lepas tu ada dua tiga kes tayar pancit
yang saya kira Allah tarbiyyah saya sampai saya boleh tukar tayar sendiri ^^

saya diajar bersabar perihal duit juga
saya pernah isi minyak empat ringgit sahaja sebab duit tak cukup..
masa tu, minyak takde otw nak gi lab kat mjiit
tgk2 purse tertinggal...
minyak kena isi, so korekla seluruh kereta dan dpat kumpul empat ringgit dgn duit syiling bagai
sengih je kat kaunter pam, buat gaya selamba sangat mcm bawak motor
lepas isi minyak empat ringgit,
kereta tak boleh start..^^' ok satu persatu
sbab bateri kereta saya memang lemah sikit
so, saya kena jump kereta right on that moment
macam huru hara jugak satu tempat pam minyak tu
hehe
muka saya masa tu? biasa-biasa je..
da hilang rasa nak tebal muka...
perasaan saya ketika itu? susah tapi tetap bahagia
Allahuakbar =)

saya juga pernah tak cukup duit nak bayar duit tol
bukan tak buat kira-kira masa perjalanan...
tapi tak sangka tol tu mahal =] dan perjalanan tu luar biasa untuk ke umah makcik sedara
laluan yang jarang lalu..
so, masa tak cukup duit tu saya cakap kat makcik tol,
"saya tak cukup duit makcik (muka seposen)"
 makcik terkejut tak kata pape.
saya tanya "cemana ek makcik? memang tu je saya ada.."
masa tu tak cukup lagi berbelas ringgit juga..
makcik tanya, "ni nak pegi mana...?"
saya pun jawab, "saya nak pegi umah makcik saya? kenduri...
....nanti petang atau malam saya datang balik bawak duit boleh ke makcik?"
makcik pun ok je.. "oklah, makcik dahulukan duit makcik..
...nanti ingat datang tol ni."
saya pun, "saya ingat nama makcik inshaa Allah. terima kasih makcikkkkk"
dan sepanjang perjalanan ke rumah makcik sedara tu cuaca turut sebak
hehe..hujan luar kereta dan dalam kereta..nangis muhasabah diri
sesampai umah sedara, sume tanya kenapa lambat..
saya pendam pendam...last2 cakap dengan mama...
n petang tu kami pegi bayar semula pada makcik
makcik tu cakap, "sebab tgk dye ni teringat kat anak kita kann... kesiann.."
perasaan saya ketika itu? susah tapi tetap bahagia
Allahuakbar =)

selain duit
saya diajar bersabar oleh Allah dengan kerenah birokrasi Malaysia..
semasa di jepun, research saya susah sikit sebab sensei expect saya pandai
alhamdulillah grad
tapi bukan sebab pandai, sebab Allah tolong mudahkan birokrasi
boleh je grad takat result kenkyu (research)  camtu..
haha..so saya balik dengan sejuta muhasabah lagi...
sbab mmg selama ni saya rasa saya pandai kot..huhu
tapi Allah ajar, semua Dia yang bagi dan hanya milikNya
bila balik malaysia, saya nak mulakan perjalanan belajar yang baru
alhamdulillah sensei malaysia x expect saya pandai
satu persatu saya diguide sampai settle master saya
punyalah bersyukur gembira riang ria dpt sensei baik
saya nak grad on time seiring dengan kawan2 lain yang master di jepun
apakan daya, kerenah birokrasi...terbalik dengan jepun!
walau kenkyu siap on time, sensei baik, stillll... =]
ada viva, ada meeting JKTS, ada meeting senat,
ada meeting akademik..
maka orang lain dah konvo, saya masih belum viva
orang lain da balik malaysia dengan master, saya masih menanti2 surat senat
masa berlalu... duit biasiswa pun tamat
master tak settle lagi..
saya nekad cari kije.. ada la apply lecturre di beberapa tempat
(sebab tak yakin diri mampu jadi engineer dan tak berminat)
tapi x dpt pun..=) ada satu interview ni, sedih sangat sampai nangis2..
so, x dpt kije...saya pun tukar gear, mari sambung phd
alhamdulillah dpt tawaran phd,..
tapi takleh senang2 sambung phd kalau x dpt lagi surat senat master
kan dah cakap, karenah birokrasi
so, tunggu dan tunggu dalam keadaan takde income...
maka saya jual kek batik ^^ saya happy...nama kek batik tu ialah
"kek batik ke phd" (dalam usaha menampung belanja sementara tunggu biasiswa)
idea sorang kawan usrah..alhamdulillah ada la orang yang sama je beli kek batik saya
bole buat isi minyak travel ke usrah and balik kampung etc
perasaan saya ketika itu? susah tapi tetap bahagia
Allahuakbar =)

Ini Kek Batik ke PhD versi perisa greentea ^^" (permintaan khas kak Fazrina Aguilera)
ada lagi kisah kisah lain
nanti boleh cerita kalau ada masa lebih

ada juga kisah-kisah kena padukkan jodoh
mestilah ada...=D
tujuan besar bapak suruh balik malaysia ialah supaya temu jodoh di malaysia hehe
tapi haha..yang ini rahsia peribadi
selagi tidak jumpa yang saya yakin mampu kasihi kerana Allah
selagi tu saya memang memilih..
moga Allah pandu semua org untuk ditemukan jodoh dalam keadaan yang Dia paling redha...
perasaan saya? susah tapi tetap bahagia

lagi??
sekarang alhamdulillah
Allah telah membuka jalan..
saya dapat surat senat master bulan 1
saya dianugerahkan biasiswa ainudin wahid (hanya tiga orang dapat)
biasiswa agak mewah Allahuakbar moga Dia berkatkan...
dan saya daftar phd bulan 2 hari itu...
kini terasa seperti satu persatu jalan makin lapang

perasaan saya ketika ini?? susah tapi tetap bahagia juga... =)
kenapa susah? sebab saya mula rasa semakin lapang
kerana saya tahu nikmat juga ujian...
Allah telah melatih saya untuk bersabar di waktu susah
moga saya mampu bersabar diwaktu senang begini...
yang paling penting ialah?
iman dan keyakinan kita pada ketetapan Allah buat kita ^^
saya yakin semua orang juga melalui detik2 cuak yang sama sahaja...
yang membezakan ialah bagaimana iman masing2 bersuara =)

cerita ini saya coret
tidak lain dan tidak bukan
hanya untuk diri sendiri
supaya diri ini beringat
bahawa hakikat kehidupan ialah ujian
untuk kita hadapi dengan jiwa yang bahagia
supaya bole persembahkan pada Allah
bahawa betapa cinta dan rindunya kita pada Dia =')